header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto

Arbitrage

De regels van spelen in kwarten

Nieuws afbeelding 26-8-2019
Met ingang van dit nieuwe seizoen, gaan alle teams niet 2x 35 minuten spelen, maar in vier kwarten van 17,5 minuut. Belangrijkste argumenten hiervoor zijn de extra coachmomenten en gelegenheid om te drinken.
Hoe werkt dit nu? Wat zijn de regels en tips? En hoe voorkomen we dat wedstrijden gaan uitlopen?

Begin wedstrijd
Bij de toss aan het begin van de wedstrijd wordt bepaald welk team de bal uitneemt en wie welke veldkant neemt. Dit geldt nu voor eerste en tweede kwart en wisselt pas in het derde en vierde kwart.
Let op: bij het begin van elk kwart wordt de bal altijd weer vanaf de middenstip uitgenomen.

Speeltijden
Elk kwart duurt 17,5 minuut. De scheidsrechter fluit voor einde kwart ongeacht de spelsituatie. Want tijd = tijd.
Uitzondering blijft natuurlijk de strafcorner. Als er op moment van einde kwart een  strafcorner bezig is, moet deze worden uitgespeeld.

Pauzes
De pauzes tussen eerste en tweede kwart en derde en vierde kwart zijn 2 minuten en bedoeld voor snelle coaching en eventueel drinken.
Let op: effectief is deze pauze korter omdat na 1,5 minuut de scheidsrechter fluit voor opstellen.
Tip: effectiever is dat coach en begeleiders het veld ingaan, dan dat alle spelers naar de zijlijn moeten komen.
De pauze tussen tweede en derde kwart blijft 5 minuten.

Spelerswissels
Vanzelfsprekend blijft de regel bestaan, dat je op elk moment van de wedstrijd mag wisselen, dus ook in beide extra pauzes.
Tip: extra pauzes kan zelfs een prima moment zijn om te wisselen.

We hopen dat de regels jullie duidelijk zijn en wensen jullie veel speelplezier in kwarten.