header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto
 

Geschiedenis

De voedingsbodem voor Shinty wordt gelegd in de vijftiger jaren. Gymleraar Paul Leenheer sr. van het Christelijk Streeklyceum, het huidige Reviuslyceum, brengt de schoolgaande Driebergse en Doornse jeugd voor het eerst met de hockeysport in aanraking. Een aantal leerlingen heeft de smaak te pakken en brengt regelmatig de zaterdag al hockeyend door op het terrein van Kerk en Wereld aan de Horstlaan in Driebergen. Onder hen bevond zich Remco Leyh. 

Op 18 november 1961 richten Remco Leyh en Gerard Schledorn uiteindelijk de Driebergse Mixed Hockeyclub Shinty op. Genoemd naar een Schotse sport die een zekere gelijkenis vertoont met het hedendaagse hockey. De eerste jaren werd er gehockeyd op de grasvelden van Kerk en Wereld aan de Horstlaan. De eerste competitiewedstrijd vond plaats op 7 oktober 1962 tussen het eerste mannenelftal en Gooische VIII, waarbij de Doornse burgemeester Ter Haar tijdens de afslag de nodige knulligheid aan de dag legde. De burgemeester maakte vanwege zijn leren zolen een historische uitglijder op het natte gras. 

De naam ‘Shinty’ is afgeleid van de gelijknamige Schotse sport. Het spel ‘Shinty’ heeft dezelfde basis als het Ierse ‘Hurling’ en het Engelse ‘Kappan’ of ‘Bandy’. Allemaal sporten gespeeld op niet vlakke velden, waarbij met een stick en bal (veelal door de lucht) in het doel van de tegenstander gescoord moest worden. 

De hockeyclub groeit en bloeit en door de geplande nieuwbouw van sociale academie ‘De Horst’ moest Shinty in 1966 verhuizen naar een sportveldje in park Beerschoten-Willinkshof, waar een bestaand onderkomen al snel te klein wordt. Een actie, waarbij de jeugdteams huis-aan-huis pennen verkochten, bracht de eerste guldens binnen die de financiële bouwstenen vormden voor het nieuwe clubhuis dat in 1972 wordt geopend. Het houten clubhuis maakte plaats voor een nieuwe, moderne behuizing. Shinty krijgt ook een derde veld. Een vierde veld is uitgesloten vanwege gebrek aan ruimte. 

Het oude houten clubhuis

Als één van de eerste middelgrote verenigingen krijgt Shinty twintig jaar geleden een kunstgrasveld. In 1995 wordt het huidige clubhuis geopend. In het seizoen 1999 is het naastgelegen tweede kunstgrasveld in gebruik genomen en in 2009 wordt ook het derde veld een kunstgrasveld.

Op zondag 30 augustus 2015 vindt de feestelijke opening plaats van de drie nieuwe hockeyvelden van Shinty door wethouder van Sport van de Utrechtse Heuvelrug, Henk Veldhuizen. Veld 1 is vervangen door een waterveld, veld 2 door een semi-waterveld en achter het clubhuis is een extra kwart trainingsveld gekomen. 

De aanleg van deze nieuwe velden is mogelijk gemaakt door de inzet van de gemeente, donateurs, sponsoren en heel veel acties van (jeugd)leden. Het mooie was dat deze acties niet alleen het benodigde bedrag hebben opgeleverd, maar ook het clubgevoel hebben versterkt!

Een erehaag van E-spelertjes leidde de wethouder en toenmalige voorzitter André ten Damme naar de middenstip van het nieuwe waterveld. Het jongste lid, Fien van Dijk, en het oudste spelende lid, Ronald Voogd, reikten gezamenlijk een grote gouden schaar aan de wethouder die het rode lint over het waterveld doorknipte.

Een erehaag van E-spelertjes