header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto
 
Arbitrage

Wijzigingen in de hockeyregels 2016-2017

Nieuws afbeelding 15-9-2016 Dit jaar zijn er door de KNHB alleen wat kleine aanpassingen in de hockeyregels doorgevoerd. Toch belangrijk om ze te weten als clubscheidsrechter, maar zeker ook als speler!

In het kort hieronder de belangrijkste wijzigingen en aandachtspunten:

   1. Een lange corner wordt zoals altijd aangegeven door een uitgestrekte arm richting de cornervlag. Echter daarna mag de scheidsrechter zijn uitgestrekte arm horizontaal verplaatsen om te wijzen naar de plek op de 23 meterlijn waar de bal moet worden genomen (altijd loodrecht tegenover de plek waar de bal over de achterlijn is gegaan).
   2. Elke speler is gerechtigd (dus niet alleen de aanvoerder) om aan de scheidsrechter te vragen waarom een beslissing wel/niet is genomen. Echter dit mag nog maar door maximaal één persoon van het team worden gedaan. Met meerdere personen naar een scheidsrechter toestappen zal na een waarschuwing bestraft worden met een groene kaart en een tijdstraf van twee minuten.
   3. BDoP (Break Down of Play), hierbij is sprake van een kleine doch altijd opzettelijke overtreding  waarbij een snelle uitbraak door de tegenpartij wordt gehinderd of zelfs voorkomen. (Schouderduwtje, hakje op stick etc.) Hieraan dient extra aandacht te worden gegeven omdat dit als spelbederf wordt aangemerkt. Een groene of gele kaart is dan ook een passende straf, ook om herhaling hiervan te voorkomen.

De 5 meter regel
De 5 meter regel bij een vrije slag net buiten de cirkel blijft een lastige, zeker voor scheidsrechters maar ook voor spelers.

Nog even hier de details op een rijtje.

     1. Iedereen minimaal 5 meter afstand houden tot de bal, alleen verdedigers mogen direct achter de cirkellijn staan op minder dan 5 meter.
     2. De bal mag door de aanvaller pas de cirkel in worden gespeeld als deze minimaal vijf meter gerold heeft, of eerder als deze door een verdediger is aangeraakt. (Bedenk, deze verdediger moet wel van de minimale  afstand van 5 meter zijn ingelopen).
     3. Bij het nemen van de vrije slag mag iedereen die 5 meter afstand had tot de bal naar de bal toelopen. Dus ook spelers die in de cirkel stonden en 5 meter afstand hielden tot de bal! 
     4. De verdedigers die direct achter de cirkellijn op minder als 5 meter afstand stonden mogen na het nemen van de vrije slag meelopen achter de cirkellijn met de aanvaller, als deze de bal langs de cirkellijn drijft, maar geen poging doen de bal te spelen.
     5. De verdedigers die direct achter de cirkellijn op minder als 5 meter afstand stonden mogen na het nemen van de vrije slag pas de cirkel uitstappen en een poging doen de bal te spelen als:
- De bal 5 meter gerold heeft.
- De bal door een andere speler (eigen team of tegenstander) geraakt is zonder 
  dat de bal 5 meter gerold heeft (Ook hier bedenk dat deze spelers vanaf de 
  minimale afstand van 5 meter zijn ingelopen).


Voor een verdere uitleg van alle andere kleine veranderingen en reeds bestaande regels kun je natuurlijk altijd even de officiƫle KNHB briefing clubscheidsrechter nalezen via deze link

Arbitrage Commissie Shinty
Deel op:

Gerelateerde nieuwsberichten

Sportief weekend!

Zoeken

Agenda

Nog geen agenda punten.

Contact

Adres
Hoofdstraat 21a,
3971 KA Driebergen
0343-516767

Postadres
Postbus 213,
3970 AE Driebergen
[email protected]