header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto
 
Zaalhockey

Gele en rode kaarten bij zaalhockey

Nieuws afbeelding 21-11-2016
Binnenkort begint voor veel teams het zaalhockey weer. Wij hopen natuurlijk met elkaar, ook in het kader van sportiviteit en respect binnen Shinty, dat we als speler of coach/begeleider tijdens de wedstrijden niet tegen een gele of rode kaart aanlopen.
Mocht dit onverhoopt toch gebeuren, dan is het belangrijk om te weten dat er enkele verschillen tussen het veldhockey en het zaalhockey zijn voor wat betreft de uitvoering en de gevolgen van een kaart. Hieronder een uitleg.

Groene kaart
Is een waarschuwing.
Straf: 1 minuut uit het veld (bij veldhockey is het 2 minuten uit het veld)
Groene kaarten worden niet op het wedstrijdformulier genoteerd en hebben geen consequenties voor andere wedstrijden.

Gele kaart
Wordt gegeven voor zware fysieke of verbale overtreding.
Straf: 2 minuten uit het veld (bij veldhockey is het minimaal 5 minuten uit het veld)
Gele kaarten moeten door de scheidsrechter op het wedstrijdformulier genoteerd worden. 
1e gele kaart gedurende het seizoen heeft nog geen consequentie; 
2e gele kaart gedurende het seizoen – eerstvolgende wedstrijd schorsing;
3e gele kaart gedurende het seizoen – eerstvolgende wedstrijd schorsing;
4e gele kaart gedurende het seizoen – eerstvolgende 2 wedstrijden schorsing.
(Bij veldhockey gaat schorsing pas na 3e gele kaart in)

Rode kaart
Wordt gegeven in geval van ontoelaatbaar gedrag (fysiek of verbaal).
Straf: resterende duur van de wedstrijd uit het veld en er volgt automatisch een procedure bij de KNHB tuchtcommissie.
Rode kaarten moeten door de scheidsrechter op het wedstrijdformulier genoteerd worden en de scheidsrechter en de speler moeten een aanvullende verklaring aan de tuchtcommissie van de KNHB sturen.  
Een rode kaart voor een verbale overtreding waarbij niet gescholden wordt of ernstige ziektes genoemd worden leidt tot minimaal 1 wedstrijd schorsing (de eerstvolgende na de kaart); alle andere rode kaarten (verbaal en fysiek) leiden tot 2 of meer wedstrijden schorsing. Hierin is geen verschil tussen zaal en veld.

Een 2e gele en een rode kaart zo snel mogelijk melden aan: [email protected]. Bij alle gele en rode kaarten worden aan de betreffende speler of coach/begeleider kosten in rekening gebracht: resp. € 7,50 bij jeugd en € 12,50 bij senioren.

Uitzitten schorsing bij zaalhockey
Omdat bij zaalhockey vaak twee wedstrijden op een dag gespeeld worden, is het volgende van belang. Als je in het seizoen al een gele kaart hebt en vervolgens ontvang je in de eerste wedstrijd op een speeldag weer een gele kaart, dan mag je de tweede wedstrijd van die dag niet meedoen. Als je een tweede gele kaart ontvangt in een tweede wedstrijd van de dag, dan mag je de eerste wedstrijd van de eerstvolgende speeldag niet meedoen (en de wedstrijd daarna weer wel). Dit geldt uiteraard ook voor rode kaarten: als je de eerste wedstrijd van de dag een rode kaart krijgt, dan mag je de tweede wedstrijd niet meespelen. 

Coaches en aanvoerders dienen erop toe te zien dat de spelersgegevens bij gele en rode kaarten correct worden ingevuld op het wedstrijdformulier. Als een speler geschorst is voor een wedstrijd, dan moet voor die wedstrijd de naam van die speler uiteraard niet op het wedstrijdformulier vermeld worden. 

Kaartenregistratie veldhockey en zaalhockey
De kaartenregistratie voor veldhockey en zaalhockey is volledig gescheiden; 
-straffen opgelopen bij veldhockey moeten bij veldhockey uitgezeten worden; 
-straffen opgelopen bij zaalhockey moeten bij zaalhockey uitgezeten worden. 

Straffen zijn persoonlijk. Een straf die opgelopen wordt in de laatste wedstrijd van het seizoen (bijv. door 2e gele kaart bij zaalhockey of 3e gele kaart bij veldhockey) moet uitgezeten worden bij de start van het volgende (zaalhockey of veldhockey) seizoen. Dit is ook van toepassing als de speler in het volgende seizoen in een ander team of bij een andere vereniging speelt. De straf gaat in dit geval mee met de speler en de speler mag pas spelen als de straf uitgezeten is.

De Tuchtcommissie Shinty

Deel op:

Zoeken

Agenda

27-4 Meivakantie jeugd

Contact

Adres
Hoofdstraat 21a,
3971 KA Driebergen
0343-516767

Postadres
Postbus 213,
3970 AE Driebergen
[email protected]