header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto
 
Bestuur

Van de voorzitter

Nieuws afbeelding 18-2-2018 Enkele weken geleden was ik op het jaarlijkse congres van de KNHB. Het onderwerp was talentontwikkeling met een paar zeer interessante sprekers. Ondanks een toenemende populariteit maakt de bond zich al enkele jaren zorgen over het kwijt raken van veel leden rond hun 18e levensjaar. Het einde van de middelbare school betekent vaak ook het einde van de hockeyloopbaan. Voor de KNHB een signaal om nog eens goed te kijken naar het aanbod voor de leeftijdsgroep van 12 tot 18 jaar.

De conclusie van onder meer Teun de Nooijer was dat het accent meer moet komen te liggen op "plezier” en minder op "presteren”. Hij haalde een typerend voorbeeld aan van Bloemendaal Dames 1. Een talentvolle jonge speelster van 22 jaar gaf aan te willen stoppen. Na 10 jaar (!) topsport vond ze het tijd om wat leuks te gaan doen. Dit geeft volgens hem aan dat we onze kinderen teveel druk opleggen om te moeten presteren en te weinig benadrukken dat het vooral leuk moet zijn.

Andere sprekers bevestigden dat teveel prestatiedruk bij jonge kinderen averechts kan werken. De bond wil de trend van het moeten presteren doorbreken. Ze adviseren daarom om niet op te jonge leeftijd al te selecteren, kinderen in een beschermde omgeving te laten hockeyen (dus dichtbij huis) en breed te laten ontwikkelen (meerdere sporten laten doen). Maar de belangrijkste boodschap is dat het vooral leuk moet zijn. Het blijft trouwens niet alleen bij woorden. De bond is druk doende om de competitieopzet voor de D en C jeugd te veranderen. Die zal qua opzet meer op de jongste jeugd gaan lijken, waarbij minder nadruk zal worden gelegd op het presteren. 

Al met al vind ik dit een positieve ontwikkeling die overeenkomt met hoe we hier binnen Shinty tegenaan kijken. Natuurlijk is het leuk om goede prestaties neer te zetten en het beste uit jezelf en het team te halen, maar het mag nooit ten koste gaan van het plezier in de sport.

Als u dit leest zijn de laatste zaalhockeywedstrijden gespeeld en zijn er misschien nog een paar teams kampioen geworden. Een paar teams stond er goed voor en ik ben benieuwd of het hen is gelukt. Volgende week hebben we even vakantie en daarna begint de veldcompetitie weer. Ik moet zeggen dat ik daar wel weer zin in heb. Lekker buiten bezig zijn is toch altijd fijner dan in een bedompte zaal. Ik hoop u allen dan weer in grote aantallen aan te treffen. En als u op Shinty bent, moet u zeker even kijken in het clubhuis. Dat is afgelopen winter grondig opgeknapt en ziet er weer schitterend uit.

Tot langs de velden!

Ido
Deel op:

Zoeken

Contact

Adres
Hoofdstraat 21a,
3971 KA Driebergen
0343-516767

Postadres
Postbus 213,
3970 AE Driebergen
[email protected]