header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto
 
Bestuur

Parkeren op Shinty: een update

Nieuws afbeelding 16-5-2018 Afgelopen december hebben we met succes gedemonstreerd tegen de plannen van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Want hoe zat het ook alweer? De gemeente had bedacht dat de bezoekers van Shinty wel konden parkeren op het terrein van Bloemenheuvel (voormalig McGregor). Om die parkeerplekken te bereiken zouden alle auto’s via het paadje langs Bloemenheuvel moeten rijden. Dit pad zou dan gedeeld moeten worden met alle fietsers die via de Hoofdstraat gaan. Dit zou tot een grote chaos leiden met gevaarlijke situaties, vooral voor onze jeugdige fietsers. Gelukkig was de gemeenteraad het met ons eens en is dit plan van tafel.

Naast het van tafel krijgen van dit onzinnige plan, wilden we doorpakken en er voor zorgen dat onze bezoekers fatsoenlijk kunnen parkeren. Het stukje grond achter veld 2 wordt nu ook al gebruikt om te parkeren en het plan is om daar een goede parkeerplaats van te maken. Maar voordat het zover is, moet het plan aan meerdere wettelijke eisen voldoen. 

Ten eerste is er de impact op de natuur. Shinty ligt midden in een beschermd natuurgebied en dit betekent dat voor iedere ontwikkeling onderzocht moet worden wat de gevolgen voor flora en fauna zijn. Er heeft een uitgebreid ecologisch onderzoek plaats gevonden en de conclusie is dat er niet of nauwelijks negatieve gevolgen zijn te verwachten voor de natuur. Dit is prettig, omdat dit betekent dat er waarschijnlijk geen vergunning in het kader van de natuurwet hoeft te worden aangevraagd. Zou dat wel het geval zijn, dan was het veel moeilijker geworden, omdat de Provincie Utrecht een zeer streng "Nee, tenzij..." beleid hanteert. 

Een tweede belangrijk aspect is dat Shinty onderdeel vormt van het monumentale landgoed Beerschoten-Willinkshof. Dit betekent dat de parkeervoorziening moet passen binnen de monumentale uitstraling van het landgoed. De gemeente Utrechtse Heuvelrug is zeer zuinig op de landgoederen in de gemeente en wil die graag in stand houden. Dit blijkt bijvoorbeeld uit het herstel van het koepeltje en het bruggetje bij de ingang van Shinty. De gemeente heeft een civiel adviesbureau in de hand genomen om een ontwerp te maken van de parkeervoorziening. Dit ontwerp zal binnenkort gereed zijn. Als dit plan aan alle wensen en eisen voldoet, wordt dit voorgelegd aan de Rijksmonumentendienst zodat die de benodigde vergunning af kan geven.

Het is moeilijk in te schatten hoe lang dit vergunningstraject gaat duren, maar we hopen dat dit voor de het begin van de zomervakantie is afgerond. Idealiter zou daarna begonnen kunnen worden met de aanleg, zodat we voor de start van het nieuwe seizoen een fraaie parkeerlocatie hebben. Dat laatste is wel onze inzet, maar u merkt wel dat er meer bij komt kijken dan alleen wat asfalt aanbrengen. We zullen u op de hoogte houden van de ontwikkelingen.


Deel op:

Zoeken

Agenda

Nog geen agenda punten.

Contact

Adres
Hoofdstraat 21a,
3971 KA Driebergen
0343-516767

Postadres
Postbus 213,
3970 AE Driebergen
[email protected]